تانکر (به انگلیسی: Tanker) گونهای است که برای حمل و نقل مایعات به صورت فله طراحی شده است. انواع تانکر عبارتند از تانکر حمل نفت و فراوردههای نفتی، تانکر حمل مواد شیمیایی و تانکر حمل گاز. (منبع) تانکر بعضی مواقع به کشتی تانکری هم گفته میشود.
از گذشته تا به امروز صنعت تانکر سازی مشمول هزاران تغییر اساسی شده تا نهایت به شکل کنونی تبدیل شده است سالانه تانکر های بی شماری تولید و هزاران تانکر از رده خارج می شوند .ما در این مقاله علت به وجود آمدن این چرخه و اهمیت تانکر هارا بیان می کنیم . تانکر یا مخزن بهترین گزینه برای حمل و نگهداری سوخت و انواع مایعات می باشد. تانکرها بسته به نیاز و نوع مایع حمل شونده دارای ابعاد ، جنس ومدل های متفاوت هستند. معمولا در صنعت تانکر سازی از ورق فولاد ST37 استفاده می شود ،اغلب تانکر ها از جنس ورق فولاد سیاه هستند به دلیل این که فولاد مقاومت بالایی دربرابر ضربه های احتمالی حین رانندگی دارد و به راحتی می توان آن را شکل و حالت داد ورق های فولادی در اندازه و اشکال مختلف با جوشکاری برق یا جوشکاری دی اکسید کربن به یکدیگر متصل می شوند . ضخامت ورق فولاد برای تانکر سازی حدودا سه میلیمتر تا ضخامت های بالاتر است و برای کاربران و صنایع متفاوت عایق کشی و لوله کشی متفاوتی استفاده می شود مثلا در تانکر حمل قیر نیاز به عایق و مشعل است این درحالیست که برای تانکر حامل اسید باید از فولادی استفاده کرد که در مقابل خورندگی اسید مقاوم باشد.
کامیون تانکردار:
خاور (کامیونت) ,کامیون و تریلی هایی که قسمت باری آنها که قسمت بارآن به صورت مخزن بسته و برای حمل انواع مایعات ساخته شدهاست را ماشین های تانکری می نامند که بر اساس میران ظرفیت مخزن آنها به کار گرفته میشوند. تانکرهای مواد غذایی معمولا از جنس استیل هستند. این موضوع را به خاطر داشته باشید که ماشین های مخزن دار معملا به صورت تخصص کار می کنند و مثلا ماشین مخزن دارد پرکاربردترین انواع ماشین های تانکری عبارتند از تانکر روغن مایع , تانکر بنزین , تانکر آب , تانکر روغن خوراکی , تانکر روغن صنعتی , تانکیر شیر و … کامیون تانکردار یکی انواع کامیون در ایران است.